New England Journal of Medicine

E-cigarete uz savjetovanje učinkovite za prestanak pušenja

Za prestanak pušenja, korištenje e-cigareta uz standardno savjetovanje, pokazalo se najučinkovitijom kombinacijom, učinkovitijom od liječenja ove ovisnosti isključivo stručnim savjetovanjem i podrškom, ili pak liječenja isključivo medicinski dostupnim nikotinskim zamjenskim terapijama.

Ovaj konkretan i vrlo važan zaključak rezultat je višegodišnjeg istraživanja iza kojeg stoji niz medicinskih ustanova i znanstvenih institucija u Švicarskoj. Rad i rezultat objavljeni su u New England Journal of Medicine (NEJM), što je nužno istaknuti jer je riječ o jednom od najcijenjenih medicinskih izdanja u kojem tek pet posto od prijavljenih radova godišnje bude i objavljeno. Objavi, naime, prethodi ozbiljna revizija od, u pravilu, pet različitih eksperata prije no pojedini rad dospije do uredničke revizije.

Važno je približiti, makar ovako djelomično, stroge kriterije i selekciju NEJM-a koji je objavom ovog rada doprinio globalnoj znanstvenoj raspravi na temelju činjenica kad je u pitanju pozicioniranje e-cigareta. Uključenost više švicarskih sveučilišta, liječnika obiteljske medicine, kliničara te tamošnjih medicinskih studija, dodatno daje težinu ovim rezultatima.

Randomizirano kontrolirano istraživanje provođeno je na pet lokacija u Švicarskoj, od srpnja 2018. do lipnja 2021., a ispitanici su regrutirani besplatnim i plaćenim reklamama u medijima, na društvenim mrežama, u zdravstvenim ustanovama te u javnom prijevozu.

Formulirani kriteriji za ispitanike su bili; punoljetnost, najmanje godinu dana pušačkog staža s najmanje pet cigareta dnevno te odluka za prestankom pušenja. Iz ispitivanja su isključene trudnice, dojilje, osobe na nikotinskoj zamjenskoj terapiji u prethodna tri mjeseca te oni koji su tijekom istog tog perioda koristili e-cigarete ili uređaje za grijani duhan.

Provođenje ispitivanja, na svakoj od pet lokacija, prethodno je morao odobriti Etički odbor, a potom i revidirati postavljenu proceduru za prikupljanje prijava nuspojava.

Prije početka istraživanja proveden je skrining kriterija prijavljenih 2027 pušača od čega je njih 1246 u konačnici odgovaralo za sudjelovanje. U intervencijskoj grupi, u kojoj se uz savjetovanje i podršku za prestanak pušenja moglo koristiti i e-cigarete, bilo je 622 ispitanika. Ostali su činili kontrolnu grupu koja je uz savjetovanje dobila vaučer od 50 švicarskih franaka te su sami mogli kupiti nikotinsku zamjenu prema svojem izboru. Izbor za potrošnju tog vaučera nije im nametnut ni ograničen na kupovinu ičega što služi kao pomoć za prestanak pušenja.

Većina ispitanika bila je srednje životne dobi, počeli su pušiti u 16-oj godini života i dosad su se najmanje jedanput pokušali riješiti te ovisnosti. Istraživanje je postavljeno na način da je svaki od ispitanika, iz obje grupe, sam odredio dan/datum s kojim odlučuje prestaje pušiti odnosno s kojim započinje istraživanje. Uz raspoređeno stručno savjetovanje te inicijalan pregled, rezultati su validirani nakon šest mjeseci.

Do šestog mjeseca od početka istraživanja podaci su bili dostupni za 90,8 posto ispitanika.

Biokemijskom validacijom tada se apstinencija od pušenja utvrdila kod 29 posto ispitanika koji su koristili e-cigarete, a 16,3 posto kod ispitanika u kontrolnoj grupi. Apsolutna razlika između ovih grupa bila je 12,6 postotnih poena.

Dodatak e-cigareta standardnom savjetovanju, uz koje je inače dopušteno korištenje nikotinskih zamjena, rezultiralo je većom apstinencijom od pušenja u usporedbi sa samo standardnim savjetovanjem, ali su mnogi koji su se suzdržali od pušenja nastavili koristiti e-cigarete.

Elektronski sustavi dostave nikotina plus standardno savjetovanje mogu biti održiva opcija za pušače koji žele apstinirati, a da se nužno ne moraju odvikavati od nikotina no može biti manje prikladno za one koji žele apstinirati i od duhana i od nikotina, stoji u zaključku znanstvenog rada koji je dostupan ovdje.

New England Journal of Medicine

Web stranica

Loading...