Royal College of Physicians

E-cigarete su propuštena prilika za smanjenje morbiditeta me

E-cigarete su učinkovit način pomoći za liječenje ovisnosti o pušenju, ali unatoč dostupnosti nisu dovoljno iskorištene među ljudima koji žele prestati pušiti. Ovo predstavlja veliku propuštenu priliku za smanjenje morbiditeta i preuranjenih smrti uzrokovanih pušenjem, izrijekom je izjava i jedan od zaključaka u izvještaju britanskog Royal College of Physicians (RCP). Riječ je o organizaciji čije osnivanje datira u 1518. godinu i koja predstavlja više od 40 tisuća članova. Osnovani od tadašnjeg kralja Henrika VIII, RCP-u je cilj - unaprijediti zdravlje ljudi. Kroz stoljeća su glavni problem prema tom cilju bile zarazne bolesti, a u moderno vrijeme svijet se bori s kroničnim nezaraznim bolestima. Njihove smjernice, preporuke, upute prihvaćaju se kao dio kreiranja javnozdravstvenih politika i zakona. Unutar RCP-a djeluje posebna radna skupina za duhan, naziva Tobacco Advisory Group - TAG, koja od 1997. godine savjetuje britansku vladu i javnozdravstvene autoritete o kontroli duhana. Nedavno su objavili svoj spomenuti, posljednji izvještaj, s brojnim preporukama i zaključcima od kojih je svaki temeljen na znanstvenim dokazima.

Kako su naveli u izvještaju, Royal College of Physicians je na prvoj liniji borbe protiv štete od duhana duže od pola stoljeća. Još su tada prepoznali potrebu prevencije za one koji nisu počeli pušiti i što učiniti za one koji su već postali pušači. MeđunaslovU aktualnom izvještaju obuhvatili su sve aspekte i trenutne statuse različitih tema po pitanju smanjenja ovisnosti i štete od pušenja. Uz jasan zaključak s početka teksta, izvještaj na više od 250 stranica ističe trenutnu potrebu koju su nazvali “dualnim ciljem”. Riječ je o istovremenom osiguravanju e-cigareta pušačima kao alata za prestanak pušenja i sprečavanju početka korištenja e-cigareta među nepušačima, posebice među djecom i mladima. Nadalje, ispitali su potencijal e-cigareta kao alata za prestanak pušenja među posebno osjetljivim skupinama; trudnicama, osobama s problemima mentalnog zdravlja te ljudima nižeg socio-ekonomskog statusa.

Za posljednje navedenu populaciju kao primjer navode model pružanja besplatnih početnih paketa e-cigareta što, stoji u izvještaju, može do 2030. godine rezultirati s gotovo 300 tisuća pušača manje. Dio njihovih preporuka odnosi se na uvođenje koncepta harm reduction i u hitne službe u Velikoj Britaniji gdje pišu kako je “potreban rad s kliničarima da se ovaj pristup integrira u redovnu kliničku praksu”. MeđunaslovU našim okolnostima i statusu ovih proizvoda teško je uopće shvatiti važnost sadržaja ovakvih preporuka no one pokazuju dokud je Velika Britanija otišla s konkretnim mjerama i intervencijama kako bi smanjili rizike od pušenja. Kako su opisali u izvještaju, Velika Britanija je međunarodni lider u razvoju i implementaciji politika kontrole duhana.

“ To je postignuto korištenjem intervencija utemeljenih na dokazima da se smanji početak pušenja, liječi ovisnost o pušenju i pruži alternativa korištenju duhana. Royal College of Physicans shvaća da je prihvaćanje pristupa harm reduction u Velikoj Britaniji privuklo pojedine kritike i ne traži druge zemlje da prate nužno prate naš pristup. Royal College of Physicans ostaje pri stavu da ovaj pristup ima značajan potencijal u smanjenju broja preuranjenih smrti i nesposobnosti koje uzrokuje pušenje u Velikoj Britaniji. Ovaj izvještaj nastoji pružiti smjernice kako taj potencijal najbolje realizirati, stoji u izvještaju. Procjenjuju kako je od 2013. godine u Velikoj Britaniji na ovakav način godišnje prestalo pušiti između 30 i 50 tisuća ljudi. Navode podatke Eurobarometra da je rezultat povećanja korištenja e-cigareta i smanjenja pušenja klasičnih cigareta vidljiv u 12 europskih država.

Uz spomenute jasne i konkretne preporuke ističu daljnje potrebe radi nastavka razvoja pristupa smanjenja štete i ovakvih javnozdravstvenih mjera. Tako potrebnim za nadalje navode nužnost definiranja metoda istraživanja o zdravstvenim rizicima vejpanja, utvrđivanje koji su točno biomarkeri najrelevantniji za proučavanje ovog učinka te, uz ostalo, i potrebu kohortnih studija među ljudima koji vejpaju, a koji nikad prije nisu pušili i među pušačima koji su se “prebacili” na vejpanje. Iz ovih zaključaka i predloženih preporuka jasno je da Velika Britanija doista jest lider u primjerni smanjenja štete kao učinkovitog javnozdravstvenog koncepta te da kreira i put njegov daljnjeg razvoja.

Izvještaj Royal College of Physicians

Web stranica

Loading...