Istraživanje HaRPH

Pušači u RH: Nemamo dovoljno informacija

Pušači uživaju u ovoj štetnoj navici, istovremeno nisu dovoljno upoznati sa zdravstvenim rizicima koje pušenje cigareta donosi, a polovica ih nikad nije ni pokušala prestati pušiti. Dio je to rezultata istraživanja o pušačkim navikama koje je provela HaRPH, Udruga za smanjenja šteta po zdravlje. Istraživanje je provedeno na nacionalnom uzorku odraslih pušača, dobi od 18 do 75 godina, od kojih njih više od polovice puši duže od deset godina, a četvrtina duže od 20 godina. Najčešći oblik konzumacije su cigarete (82 posto), a 18 posto ih koristi bezdimne proizvode.

Potreba za informiranjem

U osobnu odlučnost i svijest o štetnosti pušenja kao način prestanka vjeruje čak 65 posto pušača ispitanika, a njih 74 posto lošim ocjenjuje dostupnost programa za odvikavanje od pušenja.

Ovi pokazatelji naglašavaju potrebu za poboljšanjem javnozdravstvenog informiranja na način koji je pušačima i njihovim obiteljima poticajan u cilju smanjenja šteta po zdravlje, naveli su iz ove Udruge.

Također, istraživanje otkriva i stavove pušača prema bezdimnim proizvodima čija većina korisnika je ranije pušila cigarete. Manje kašlja i lakše disanje navode kao glavne prednosti konzumacije ovih proizvoda u usporedbi s klasičnim cigaretama dok ih je četvrtina izjavila kako i manje puše prelaskom na te proizvode. Podaci su istovremeno pokazali i da gotovo 38 posto pušača cigareta smatra kako nema dovoljno informacija o bezdimnim proizvodima te ih 57 posto smatra da su jednako štetni ili štetniji od cigareta što pokazuje široku rasprostranjenost takvog mita i među pušačima u Hrvatskoj.

- Ovi podaci ukazuju na potrebu informiranja pušača o alternativnim proizvodima koji mogu pomoći u odvikavanju od pušenja odnosno smanjenju štete. Polovica ispitanika smatra da javnost treba biti informirana o bezdimnim proizvodima, pri čemu njih 33.5 posto te informacije želi dobiti od liječnika i ljekarnika, 27.9 posto od medija i 38.6 posto od proizvođača, opisali su u istraživanju.

Polovica ne želi prestati pušiti

- Istraživanje pokazuje da polovica pušača ne želi prestati pušiti niti prihvaća apstinenciju kao rješenje. Također ukazuje na još uvijek nedostatnu informiranost pušača o štetnosti pušenja, a još više na informiranost o postojećim manje štetnim alternativama. Istodobno, najmanje 9000 smrti godišnje povezano je s pušenjem klasičnih duhanskih proizvoda. Smanjivanjem konzumacije cigareta smanjuje se više od 90 posto unosa količine toksičnih spojeva koji nastaju u žaru i dimu cigarete, a povezani su s kardiovaskularnim bolestima i rakom. Stoga je važno integrirati principe smanjenja štete po zdravlje koji mogu pomoći okorjelim pušačima da pređu s klasičnih dimnih proizvoda na manje štetne, bezdimne alternative. Ova strategija ne samo da smanjuje rizik od bolesti povezanih s pušenjem, već pruža realne i ostvarive opcije za one koji se bore s ovisnošću o nikotinu“, izjavio je predsjednik HaRPH-a, doc.dr.sc. Ranko Stevanović, dr.med.

Temeljem navedenog istraživanja, udruga HaRPH izradila je preporuke za smanjenje štete po zdravlje pušača:

Unaprijediti sustav praćenja zdravstvenih posljedica pušenja.

Zdravstvene panele o kroničnim bolestima dopuniti evidencijom koja razlikuje pušače klasičnih od bezdimnih proizvoda u cilju kvalitetnijeg praćenja ishoda.

Poboljšati informiranost pušača i njihovih obitelji o zdravstvenim posljedicama i povećati dostupnost i vidljivost programa za prestanak pušenja.

Integrirati principe smanjenja štete po zdravlje u borbu protiv pušenja te pomoći okorjelim pušačima da ako ne mogu prestati pušiti, pređu s klasičnih dimnih proizvoda na manje štetne alternative. Ova strategija ne samo da smanjuje rizik od bolesti povezanih s pušenjem, već pruža realne i ostvarive opcije za one koji se bore s ovisnošću o nikotinu.

Svi dionici bi trebali aktivno promovirati i podržavati ovaj pristup kao dio sveobuhvatne strategije za smanjenje pušenja i poboljšanje javnog zdravlja te educirati javnost i zdravstvene djelatnike o bezdimnim proizvodima i njihovim potencijalnim prednostima u procesu prestanka pušenja i smanjenju štetnosti.

Loading...