Iskustvo Novog Zelanda

Uz švedski model prepolovili stopu pušača kroz pet godina

U pet godina Novi Zeland prepolovio je stopu pušača primjenjujući takozvani švedski model. Riječ je o modelu smanjenja štete koji, uz ostalo, podrazumijeva poticanje zamjene klasičnih cigareta novim duhanskim i nikotinskim proizvodima. Na taj će se način Švedska uskoro moći proglasiti “smoke free” zemljom, prvom u Europi. Preuzimanjem tog modela svoje je rezultate iznio Novi Zeland gdje je u posljednjih pet godina stopa pušenja pala s 13,3 na 6,8 posto. Pad broja pušača dogodio se sa službenim odobrenjem tamošnje Vlade da se bezdimni proizvodi reguliraju kao alat za pomoć prestanku pušenja kod odraslih pušača. Izvješće je objavila dr. Marewa Glover čiju izjavu prenosimo:

Iskustvo Novog Zelanda pokazuje da s pristupom sigurnijim alternativama ljudi mogu i prestaju pušiti u velikom broju. Ovaj uspjeh, kao u Švedskoj, potaknut je kombinacijom vladinih inicijativa i podrške zajednice, a ne ideološkim ratovima protiv nikotina.

Prihvaćanje švedskog modela odnosno prihvaćanje bezdimnih proizvoda kao alata za smanjenje pušenja i s pušenjem povezanih bolesti ima veliki potencijal u Hrvatskoj. Iako je taj pristup smanjenje štete od pušenja prihvaćen u Nacionalnoj strategiji djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine, i dalje nema kvalitetne primjene s obzirom da su bezdimni proizvodi na zakonskoj razini izjednačeni s cigaretama i ne postoji način informiranja odraslih pušača o prednostima njihovog prelaska na alternativne bezdimne proizvode.

Nužna promjena

“S obzirom na to da Hrvatska ima kontinuirano visok broj pušača, udruga CROHM nastoji naglasiti važnost i potencijal tih alternativnih bezdimnih proizvoda u prestanku pušenja. U želji da pokrenemo nužnu promjenu, pokrenuli smo nedavno amaterski program za prestanak pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda pod nazivom Biram bez dima koji je u svom prvom izdanju okupio 10 pušača raznih dobnih skupina i pušačkog staža. Zajedničko im je bilo jedino da su ranije već nekoliko puta bezuspješno pokušavali prestati pušiti, a rezultat programa je bio da je od njih deset, čak pet u potpunosti ostavilo cigarete i prešlo na e-cigarete, dok ih dvoje uz e-cigarete još ponekad zapali i cigarete, no u značajno manjoj mjeri nego prije programa. Kad bi se taj preko 50-postotni uspjeh našeg programa projicirao na ukupan broj pušača u Hrvatskoj, njih gotovo milijun, došli bi do potencijala od nekoliko stotina tisuća pušača koje bi u relativno kratko vrijeme mogli s cigareta prebaciti na manje štetne bezdimne proizvode”, rekao je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Loading...