We are innovation

Globalni indeks učinkovitosti politika protiv pušenja

Globalna stručna mreža znanstvenika i istaknutih pojedinaca, We are innovation, predstavila je globalni indeks učinkovite borbe protiv pušenja na webinaru pod nazivom “Innovation Meets Regulation”. Globalni indeks učinkovitih politika protiv pušenja za 2024. pruža sveobuhvatnu analizu i rangiranje javnih politika koje se provode u borbi protiv pušenja. Prilikom analize pokriveno je gotovo 70 posto svjetske populacije, a provedena je u 69 zemalja i četiri regije. Rangiranje je uključivalo 11 kategorija, što je opsežna studija koja nudi dosad neviđen uvid u regulatorne okvire, oporezivanje i mjere vezane uz bezdimne nikotinske proizvode kao što su vaping, grijani duhan i nikotinske vrećice.

U uvodu se okupljenima obratio direktor mreže We are innovation, Federico N. Fernández: “Radimo na pitanjima koja zahtijevaju inovativne pristupe i rješenja. Jedno područje za koje prepoznajemo da ima značajan potencijal za poboljšanje su inovativni nikotinski proizvodi. Ovi proizvodi imaju sposobnost borbe protiv bolesti povezanih s pušenjem. Ovo pitanje ima veliku važnost, što se odražava i u Indeksu koji ocjenjuje politike u jedanaest kategorija. Naše istraživanje obuhvaća globalnu populaciju od 5,5 milijardi pojedinaca, dajući mogućnost uvida u razlike u globalnim politikama protiv pušenja i mogućnosti poboljšanja.”

Pravo na izbor

Na webinaru koji je okupio članove Europskog parlamenta, regulatorne stručnjake, ekonomiste i stručnjake za inovacije, cilj je bio potaknuti javnu raspravu među kreatorima politika, stručnjacima za javno zdravstvo, aktivistima i svima zainteresiranima za budućnost smanjenja štete u vezi s učinkovitim mjerama protiv pušenja u cijelom svijetu. Stručnjaci iz cijelog svijeta dali su svoje viđenje učinkovite borbe protiv pušenja, a složili su se kako pušači moraju imati pravo na izbor manje štetnog proizvoda dok države trebaju poticati bezdimne proizvode kao moćan alat u borbi protiv pušenja.

Švedski primjer

Johan Nissinen, član Europskog parlamenta osvrnuo se na švedski pristup koji se do sada pokazao najučinkovitijim u smanjenju broja pušača: „S novom Vladom u Švedskoj smo uveli veće poreze na cigarete, a niže na snus. Novi propisi stupaju na snagu u studenom ove godine. Trenutno je u Švedskoj broj pušača 5,6 posto dok je u EU prosječna stopa 23 posto. Predstojeće izmjene poreznog zakonodavstva smanjit će oporezivanje snusa za 20 posto. Vjerujem da bi i ostale zemlje EU-a uspjele smanjiti opći broj pušača kada bi uvele našu politiku .”

Guy Bentley (SAD), direktor zaklade Consumer Freedom at Reason naveo je izazove s kojima se SAD suočava kada su u pitanju bezdimni proizvodi, a odnose se na nedostatak komunikacije koji dovodi do zabluda kod korisnika koji e-cigarete smatraju opasnijim od običnih cigareta. Primjerice, jedna od najčešćih je da su e-cigarete jednako ili još štetnije od cigareta. To dovodi do odbijanja pušača i smanjenja potencijala novih proizvoda kao alternative pušenju.

Stručnjaci su istaknuli da bi inovativni nikotinski proizvodi trebali biti popraćeni adekvatnim propisima koji uravnotežuju interese javnog zdravlja i individualne slobode. Prihvaćanjem takvog pristupa, poručuju, moglo bi se učinkovito riješiti problem pušenja na svjetskoj razini.

Loading...