Klinički psiholog Fagerström:

Čisti nikotin je jednako štetan kao kava, a manje štetan od alkohola

Španjolski El Nacional objavio je intervju s Karl Fagerströmom, kliničkim psihologom koji se u svojem radu posebno ističe u borbi protiv pušenja i koji je tvorac testa za ovisnost o nikotinu “Fagerstrom Test for Nicotine Dependence” (FTND), koji se koristi za procjenu razine ovisnosti pojedinca o nikotinu. Sastoji se od šest pitanja o različitim pušačkim navikama i simptomima.

Zagovornik je koncepta smanjenja štete od pušenja, a njegov intervju prenosimo u cijelosti.

Novinar: Tvrdite da, dugoročno gledano, nikotin nije ništa štetniji za zdravlje od ostalih tvari koje se svakodnevno konzumiraju?

Karl Fagerström: Da. Čisti nikotin je manje štetan od alkohola i jednako štetan kao kava.

Novinar: Odnosno, u medicinskom smislu nikotin se ne može poistovjetiti s duhanom?

Karl Fagerström: Tako je, čisti nikotin je znatno manje štetan od sagorijevanja duhana. Primjerice, nije kancerogen niti opasan za trudnice. Zdravstveni rizik od duhana leži uglavnom u oko 70 kancerogenih tvari koje sadrži.

Novinar: Ako je glavni problem sagorijevanje duhana, mislite li da su uređaji za zagrijavanje duhana i vaping, koji ne sagorijevaju duhan, dobra alternativa za ljude koji žele prestati pušiti?

Karl Fagerström: Tako je, vaperi i uređaji za zagrijavanje duhana dobra su alternativa za prestanak pušenja jer su manje štetni od klasičnih cigareta. To su proizvodi koji mogu i ne moraju imati nikotin, ali ono čega definitivno nema je izgaranje, što je ono što je jako loše za zdravlje. Također, ovi su uređaji učinkoviti jer, za razliku od nikotinskih flastera, žvakaćih guma ili pastila, jako podsjećaju na sam čin pušenja, što povećava zadovoljstvo za pušača koji želi prestati pušiti. Odnosno, oni zamjenjuju naviku pušenja duhana, što se u mnogim slučajevima drugim metodama ne postiže.

Novinar: U borbi protiv pušenja veliki ste zagovornik strategije smanjenja štete. Možete li objasniti na čemu se temelji ova strategija i zašto je zagovarate?

Karl Fagerström: Kada ne možete izliječiti, morate smanjiti štetu. Ljudima koji žele prestati pušiti treba ponuditi manje štetne alternative kao što su elektroničke cigarete ili uređaji za grijanje duhana. Ljude koji ne žele prestati također treba poticati da prijeđu na ove manje štetne proizvode.

Novinar: Španjolska vlada planira zabraniti pušenje cigara, vapera i grijača duhana na terasama barova. Mislite li da je ovo dobar potez?

Karl Fagerström: Mislim da to nije dobar potez. Mislim da ne pomaže ni zabrana e-cigareta i uređaja za grijanje duhana na terasama barova. Klasične cigarete i ove uređaje ne možemo staviti u istu “torbu”.

Loading...