Brankina priča

Nakon dva neuspjeha, konačno sam izbacila cigarete

Brankina priča

Author Name

author

Branka Tokić (54) prvi je puta zapalila na pragu srednje škole, s nepunih 15 godina. U to joj je vrijeme pušenje bilo fora, pomodna aktivnost koju su prakticirali i drugi klinci iz razreda. Iako je već tada bila svjesna štetnosti cigareta, nastavila je pušiti narednih 39 godina.

Ona kaže da za nju cigareta predstavlja svojevrsni okidač za fokus. Po zanimanju je konzultant i uvijek je prije početka rada zapalila, a s poslom bi krenula tek kada bi istresla zadnji pepeo u pepeljaru.

„Ekstremno mi je smetalo kada je uvedena zabrana pušenja u uredima. Mislim, naviknula sam se, ali mi je smetalo i znala sam biti nervozna. Sada sam freelancer te radim od kuće i primijetila sam da sam se vratila u taj nekakav ritam iz studentskog doba, a to je da, kada uključim mozak, izvadim i cigaretu“, govori Branka.

Pod zadnje, cigareta joj je prestala biti ukusna i imala je osjećaj kao da joj predstavlja problem gdje god da se s njom pojavi, bilo to u restoranu ili u gostima, pogotovo u kontekstu pasivnog pušenja. Pokušala je prestati u dva navrata, nijednom uspješno, sve dok se ove godine nije uključila u program prestanka pušenja Biram bez dima, koji je provela udruga CROHM.

Prva dva tjedna, nakon što se priključila programu, kombinirala je pušenje i vejpanje. U tom razdoblju nije više kupovala cigarete, tako da, kada je potrošila svoje zalihe, jednostavno se počela oslanjati samo na alternative.

„E-cigareta mi i dalje daje mogućnost da napravim taj duboki udah za koncentraciju prije posla. I vjerujem da je on sada puno manje štetan za mene. Evolucija se pobrinula da nam tijelo da do znanja kada nas nešto guši ili nam smeta. Kod mene sad tog efekta nema, stoga vjerujem da je alternativa bolja za mene“, ističe Branka te dodaje da se više ne smatra pušačem, ponajviše zbog toga što sada dimom od cigarete više ne smeta ljudima oko sebe.

Loading...