Polovica polaznika programa prestala pušiti (VIDEO)

Program prestanka pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda „Biram bez dima“ koji je pokrenula udruga CROHM okupio je 13. travnja deset polaznika u prostoru od par kvadrata na Maksimirskoj cesti u Zagrebu. Oni se međusobno nisu poznavali, među njima je bilo konobara, prodavača, umirovljenika i konzultanata, no sve ih je vezao jednaki cilj – izbaciti cigarete iz svog života.

Svatko je pritom imao vlastiti motiv. Jedni se nisu osjećali slobodno zbog konstantnog poriva za pušenjem, drugima su cigarete prestale biti ukusne, dok su treći tražili manje štetnu alternativu.

Nakon 28 dana, rezultat programa je sljedeći: pet ih je u potpunosti ostavilo cigarete, dvoje ih uz bezdimne proizvode još ponekad zapali i cigarete, a troje je putem, svatko iz svojeg razloga, odustalo od sudjelovanja u programu.

Iako je Biram bez dima amaterski program, iz njega se mogu izvesti vrijedni zaključci. Kad bi se taj preko 50-postotni uspjeh amaterskog programa koji je pokrenuo CROHM, udruga korisnika bezdimnih proizvoda, projicirao na ukupan broj pušača u Hrvatskoj, njih gotovo milijun, došli bi do potencijala od nekoliko stotina tisuća pušača koje bi u relativno kratko vrijeme mogli s cigareta prebaciti na manje štetne bezdimne proizvode, poput e-cigareta, grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica. To bi značajno smanjilo pušačku prevalenciju u Hrvatskoj i s pušenjem povezane bolesti.

Program CROHM-a nije nadziran od strane liječničke struke, no temelji se na znanstveno dokazanoj učinkovitosti bezdimnih proizvoda, posebno e-cigareta, u prestanku pušenja. Naime, globalna znanstvena mreža Cochrane (dopunjeni rad: siječanj 2024.) je recenzijom 88 znanstvenih radova, utvrdila da postoji visoka razina znanstvenih dokaza koji pokazuju da su e-cigarete značajno učinkovitije od nikotinskih zamjenskih terapija kakve pušači mogu dobiti na recept od liječnika, i to između 33 i 100 posto. Iako uz napomenu da je potrebno još znanstvenih istraživanja, Cochrane zaključuje da bi e-cigarete u prestanku pušenja mogle biti učinkovitije i od psihološke terapije podrške.

Loading...