Jakovljeva priča

Ovisnik sam o nikotinu. E-cigarete me drže dalje od cigareta

Jakovljeva priča

Jakov Guberac (34) priznaje da je ovisnik o nikotinu. U početku, kada je tek počeo pušiti prije 19 godina, imao je razdoblje kada nije mogao izdržati ni 15 minuta bez dima. Shvatio je da ima problem kada više nije mogao istrčati ni 20 metara u komadu bez da ga napadne intenzivni kašalj. Godine 2012. odlučio je stoga prestati i uspio u tome, upravo zahvaljujući parilicama. Kako kaže, sve je morao samoinicijativno jer nije znao da postoji ikakav program za odvikavanje od cigareta. Štoviše, i dalje vjeruje da rijetko koji pušač zna da može dobiti zdravstvenu pomoć u prestanku od pušenja.

Jakov je punih šest godina izdržao bez cigarete, no onda ga jedno teško životno razdoblje vratilo pušenju.

„Došla je ta jedna teška situacija i slučajno sam zapalio. Povratka više nije bilo, pao sam. Što je najgore, uopće nisam uživao u tom dimu, no nisam mogao ni prestati“, prisjeća se Jakov.

Odlučio je opet pokušati - prijavio se u program Biram bez dima i dao si još jednu šansu. Ispočetka nije mogao pogoditi potrebnu količinu nikotina, no kada je našao omjer koji mu odgovara ponovno je uspješno odbacio cigarete.

Kako kaže, u posljednjih deset dana već osjeti veliku promjenu na sebi. Manje kašlje, higijena usta mu je puno urednija i nema više oko sebe pasivne pušače, što mu je posebno drago. Priznaje da ga i dalje privlači cigareta, pogotovo kada se nađe u društvu pušača, no vrlo brzo taj poriv nadomjesti svojom parilicom.

„Plan mi je smanjiti količinu nikotina koju unosim u organizam do te mjere da dođem do nule. Mislim da ću ovoga puta uspjeti jer se vodim onom starom – ako možeš deset dana, možeš i sto dana, ako možeš sto dana, možeš i godinu dana... da, mogao sam ja i pet godina pa sam pao, samo što se na greškama uči i ovoga puta ih neću ponoviti“, navodi Jakov.

Loading...