Filip Tokić:

Zašto Biram bez dima? Moj motiv za podršku svakom pušaču

Filip Tokić

predsjednik CROHM

Zašto Biram bez dima? Što je cilj, komu se obraćamo, što uopće želimo ovim sadržajem? Kako bih mogao što jasnije dati odgovore na ova pitanja, moram krenuti od samog sebe. Moram vam se predstaviti na jedan neformalan način jer temelj mojih motiva seže godinama unatrag i prije svega je osoban.

Bio sam pušač, u potpunosti nepušačkoj obitelji. Prvu cigaretu zapalio sam zapravo kasno, punoljetan. Dakle, izlazim iz okvira pretpostavki da ovisnici pušači započinju u srednjoj školi. Da imam problem ovisnosti o cigaretama nisam smatrao sve do točno jednog trenutka koji pamtim; kad sam jedne kasne večeri prehodao kilometre kako bih našao mjesto gdje kupiti cigarete. To je bila moja spoznaja da sam postao pušač ovisnik. Naredno desetljeće dnevno sam pušio po tri kutije cigareta. Nisam se osjećao dobro, jutrom me budio kašalj i priznajem, počeo sam se brinuti za svoje zdravlje. Usporedo s tim, počeo sam te 2010., tražiti i isprobavati načine kako da se riješim pušenja. Ništa nije uspjelo. Tada sam čuo da postoje "tamo nekakve električne cigarete”. Teško je danas približiti to vrijeme, ali uspio sam na internetu naći na nekom blogu samo jedan post o tomu i gdje ih kupiti. Otišao sam i od tog trenutka nikad nisam više zapalio cigaretu.

Ako sam mogao ja, može svatko

Ono što me otada pogoni jest motiv - ako sam mogao ja, onda mogu i drugi. Usudio bih se reći, da onda može svatko. Ja sam po ovakvom svom putu, osobni problem i riješenje pretvorio i u svoj posao. Da, s posuđenim novcem i posuđenim Puntom, otvorio sam svoj prvi dućan bezdimnih proizvoda. Nije to, vjerujte, izgledalo niti sam planirao, a nisam ni znao kako, kao ikakav poslovni model. To je bio motiv, poriv, nagon, želja i svakom čovjeku koji si je htio pomoći, pričao sam svoju priču i nudio se kao primjer da se može. S vremenom smo tako osnovali i ovu udrugu, okupljeni vejperi, korisnici bezdimnih duhanskih proizvoda (CROHM). Svaki pušač koji je prestao pušiti bio bi neopisivo zahvalan, a meni bi to bilo još veći motiv da nastavim dalje.

Mjesto za informacije

Danas, toliko godina kasnije, imamo dostupnije informacije i puno podataka, ali put pomoći pušaču ostao je jednako nedefiniran i nejasan. Unatoč inflaciji napisa, danas pušač ne zna što je točno niti koga pitati te komu i čemu na kraju vjerovati. Izgubio se putem, smatram, fokus s čovjeka - pušača - koji si želi pomoći. A vjerujte nijedan pušač ne bi ni “guglao” o mogućnostima i potencijalima e-cigareta i drugih proizvoda, da ne želi prestati pušiti. Godinama unazad traženi su dokazi i istraživanja, a danas kad ih ima toliko, onda ih ne koristimo. Ignoriramo njihov potencijal i banaliziramo ih s porukom “zamijenio jedno zlo drugim”. Zato Biram bez dima - da na jednom mjestu pruži svaku relevantnu informaciju, novo istraživanje i dokaz, opovrgne mitove, ali i da izaziva predrasude na sučeljavanje, isključivo argumentima.

Kadgod smo imali priliku, javno smo poručili djeci i mladima da ne krenu putem nijedne pa tako ni ove ovisnosti. Ponovit ću to i ovdje, kao bivši pušač, vejper, ali prije svega kao otac i odgovoran odrastao čovjek. Iz iste te odgovornosti i svega što sam u ovom tekstu iznio, Biram bez dima je podrška pušačima, ljudima o kojima se puno govori no koje se često ne čuje.

Loading...