NOVOSTI

Liječenje ovisnosti o pušenju na liječničku uputnicu ?

Liječenje ovisnosti o pušenju na liječničku uputnicu i uz pravo na bolovanje, u Hrvatskoj je uvedeno i moguće unazad šest godina, piše portalzdravlje.hr.

U Klinici za psihijatriju Sv. Ivan, na zagrebačkom Jankomiru, tada je formirana Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu gdje i danas pušači kroz različite sadržaje, postupke, psihoterapiju i radionice, imaju mogućnost liječenja od ove ovisnosti. Dakle, ne radi se o hospitalizaciji i bolničkom liječenju nego dolascima pacijenta/pušača u bolnicu kroz određeni period. Pri pokretanju ove dnevne bolnice, program liječenja ovisnosti o pušenju bio je formiran kroz trajanje od tri tjedna. Stoga su pacijenti imali toliko i pravo na bolovanje.

Od pokretanja 2018. do kraja prošle godine na liječenju od ovisnosti o pušenju bilo je 882 ljudi u Hrvatskoj. U prve četiri godine, prema odgovoru HZZO-a, riječ je o 441 pacijentu, u 2022. godini od pušenja se liječio 201 pacijent dok je taj broj porastao na njih 240 u prošloj godini.

Pušači na liječenju većinom se nisu odlučivali za bolovanje ili pak nisu u radnom odnosu. No, podaci pokazuju kako je prošle godine njih tek 13 pod ovom dijagnozom koristilo privremenu nesposobnost za rad odnosno bolovanje. U ukupnoj brojci za svih 13 pacijenata/osiguranika riječ je o 445 dana bolovanja što znači da je svaki od njih radi liječenja ovisnosti o pušenju lani bio na bolovanju duže od mjesec dana.

Loading...