Znanstvena konferencija o novim nikotinskim i duhanskim proizvodima

Global Forum on Nicotine - šest zaključaka europske struke

prof. dr. sc. Ognjen Brborović

Global Forum on Nicotine (GFN) jedna je od najznačajnijih europskih konferencija koja okuplja znanstvenike i stručnjake koji se bave problematikom novih nikotinskih i duhanskih proizvoda. S obzirom da sam i osobno i profesionalno već dugi niz godina u ovoj temi, te da sam bio prisutan na ovogodišnjem izdanju GFN-a koji se održavao od 12. do 15. lipnja, izdvajam sedam za mene najvažnijih materijala koji su predstavljali uvod u zanimljive stručne rasprave sa Science lab dijela GFN-a.

Švedski slučaj

Švedska je napravila značajan iskorak u smanjenju pušenja – bit će jedina EU članica koja će ove godine, 16 godina prije službenog roka, dostići EU cilj od manje od 5 posto pušača u populaciji. Švedski model je nešto što zaslužuje pažnju i treba ga detaljno proučiti.

Švedski slučaj

Web stranica

Zašto mladi koriste e-cigarete?

Nijedan nikotinski ni duhanski proizvod nije namijenjen djeci, ali ona ih svejedno koriste. Treba razumjeti zašto se to događa kako bi mogli utjecati. Sjajno izlaganje Andree Patton iz konzultantske kuće CSUR objašnjava evoluciju u proteklih 10 godina.

Zašto mladi koriste e-cigarete

Web stranica

Potencijal prelaska pušača na grijane duhanske proizvode

Predstavljeni su rezultati zanimljive intervencije među populacijom odraslih pušača koji nemaju želju za prestankom pušenja. U intervenciji je sudjelovalo 332 odraslih pušača, a rezultati su jako zanimljivi.

Potencijal za pušače

Web stranica

Smanjenje broja pušača u Japanu

Industrijska studija, ali vrlo zanimljiv slučaj smanjenja broja pušača u Japanu uvođenjem grijanih duhanskih proizvoda.

Smanjenje broja pušača u Japanu

Web stranica

Replica project

Izvrsna ideja tima znanstvenika na vrlo polariziranom području smanjenja štete od pušenja u kojem institucije i regulatori ne vjeruju industriji, a industrija ne vjeruje institucijama. Pažljivim repliciranjem objavljenih studija financiranih i od strane industrije i od strane institucija žele doći do objektivnog stanja.

Replica project

Web stranica

Second hand vaping

Predstavljeni su važni rezultati mjerenja onečišćenja zraka u prostoriji u kojoj se koriste e-cigarete. Koji je očekivani učinak takvog zraka na zdravlje?

Second hand vaping

Web stranica

Loading...