Iskustvo liječnice

Dr. Amerl Šakić: Potrebna je edukacija uz argumente

Obiteljska liječnica, dr. Vjekoslava Amerl Šakić, opisala je iskustvo iz svojeg rada koje pokazuje primjer pogrešne percepcije o e-cigaretama, a time čini štetu gdje ne bi smjelo dok istovremeno izostanak edukacije i informacija koji bi mogao smanjiti štetu među pušačima, izostaje. Razgovor je dostupan na ovom linku, a u nastavku ga prenosimo u cijelosti.

Prije par tjedana u ordinaciji dr. Vjekoslave Amerl Šakić jedna se pacijentica „pohvalila” kako je našla e-cigaretu kod svoje maloljetne kćeri. Majka je zaključila kako je kod kćeri osmašice pronašla „manje zlo”.
– Kako manje zlo? S e-cigaretom manje zagađuješ druge. E-cigareta nije predviđena za početak pušenja nego za odvikavanje ovisnih pušača klasičnih cigareta. No, to je ono što djeca, ali ni odrasli u Hrvatskoj ne znaju – govori nam ova liječnica.

Upravo se pušenje nametnulo ponovno tema u ovo vrijeme pa i zbog proteklog Dana nepušenja. No, kako ni na tom Danu tako ni nadalje Hrvatska se, nažalost, nema čime puno pohvaliti. Zemlja smo pušača i tu se ne mičemo. Ovih dana fokus je pak na djeci i e cigaretama jer smo „otkrili” kako ih djeca koriste unatoč zabrani prodaje. E- cigarete, po zadnjem istraživanju ESPAD, kod nas koristi svaki 10ti maloljetnik. No, ”sa strane” smo stavili da svaki peti puši klasične cigarete. I po tome smo drugi najgori u Europi. Sedam posto učenika redovito pije i tu smo 9. najgori, svaki deseti učenik puši marihuanu, i tu smo u 10 najgorih u Europi. Dok smo po zloporabi drugih psihoaktivnih supstanci isto među 5 najgorih u Europi.

Zabranjeno “na papiru”

Sve se to „na papiru” ne smije prodavati maloljetnicima pa je svejedno itekako dostupno. Stoga zabrana na papiru ne daje učinka evidentno i kako će dr. Amerl Šakić reći – potrebna je bolja regulacija i prvenstveno edukacija. Regulacija kako bi bili sigurni da imamo ispravne i standardne proizvode na tržištu za one za koje su ti proizvodi namijenjeni. A edukacija kako bi sprječili djecu i mlade da uđu u taj svijet.

– Edukacija na apsolutno sve moguće načine, prvenstveno preko svih medija. I uz provjerene i stručne autoritete odnosno argumente. Moramo otvoreno pričati o proizvodima koje imamo na tržištu, znati jako dobro što imamo na tržištu, ali isto tako pričati o neprihvatljivim ponašanjima. Kako senzibilizirati roditelje da djeci ne daju alkohol i ništa gdje ima nikotina, dakle javno zdravstvene kampanje i prosvjećivanje na svim nivoima. Da mogu, ja bih i u crkvi pričala o tome – poručuje dr. Amerl Šakić.

Kulturološki moment

Ne čudi ovako rezolutno i jasno liječnički poručiti jer upravo su liječnici oni koji svjedoče i liječe štetu od ovakvog ponašanja. Ne samo pušenja nego i ostalih kod nas društveno prihvatljivih ponašanja. Jer ne možemo zanemariti kulturološki moment.

– Prije 20 godina smo gledali djecu kako haklaju ili pucaju na gol, skaču, na biciklima su, jure po nasipu. Sad vidimo stisnute grupice i sasvim drugi stil života. To je ono što me jako žalosti. Djeca se sve slabije znaju nositi sa sve većim problemima u životu, preopterećeni su sve zahtjevnijim nastavnim programima, sport više ne funkcionira kao rekreacije, nego samo kao natjecateljski… A onda ona ponašanjem nadomještaju što im nedostaje.

Ona nisu nastrojena ovisnički nego se linijom manjeg otpora djecu stavi pred ekran, uvali nešto slatko i ne kontrolira se što gledaju, tko su im uzori, koje vrijednosti u životu preuzimaju preko instant kulture, govori dr. Amerl Šakić.

Govori i ogoljuje društvenu klimu, način života, kakogod to nazvali riječ je o današnjoj svakodnevici. Cigarete odnosno e-cigarete dio su tog „paketa”. S time da je jako važno ta dva proizvoda ne držati u istom paketu. E-cigarete zajedno s drugim alternativnim proizvodima koji sadrže duhan ili nikotin, ali ne podrazumijevaju gorenje, imaju rastuću ulogu. I sve više znanstvenog uporišta predstavljaju jedan od najučinkovitijih načina izlaska iz pušačke ovisnosti i ostavljanja cigareta. To potvrđuje i posljednji Cochrane izvještaj koji je potvrdio da su upravo e-cigarete najučinkovitiji način prestanka pušenja.

Racionalan pristup

Dakle, u zemlji s gotovo milijun pušača klasičnih cigareta racionalan pristup bio bi upravo uzeti u obzir potencijal e-cigareta i tih alternativnih proizvoda u smanjenju štete od pušenja. I nikako dopustiti odnosno edukacijom na svim razinama sprečavati e-cigarete u dječjoj i mladenačkoj dobi. Opasnost leži u samom nikotinu koji je štetan za mozak u razvoju, koji kao i sva druga sredstva ovisnosti stvara toleranciju i potrebu za sve višom dozom koja će imati isti opuštajući učinak. A više doze, pogotovo u kompetitivnom dječjem okružju mogu dovesti i do trovanja, pa i vrlo teških.

– Smanjenje štete je nešto stvarno korisno, a taj pristup Hrvatska jednostavno ignorira. Razlike između klasičnih cigareta i drugih duhanskih proizvoda u nas se ne prepoznaju. Pa nije ni čudno da se skandaliziramo s tvrdnjom iz prve rečenice, kada biramo manje zlo. Nitko ne želi stvaranje novih ovisnika među djecom, ali to nećemo postići tako da ignoriramo te proizvode, da ne pričamo o njima. Takvo stanje imamo sada, pa oni o tim proizvodima saznaju sa društvenih mreža, iz neprovjerenih izvora. S druge strane, odrasli pušači kojima treba efikasno sredstvo za odvikavanje uopće nemaju nikakve informacije o tim proizvodima i ostavljamo ih zapravo bez ikakve sustavne pomoći, zaključuje.

Loading...