Martina priča

Do programa CROHM-a pušila sam i do 40 cigareta dnevno

Martina priča

Marta Šlezak Martinko (36) od malih je nogu okružena cigaretama. Njeni roditelji bili su okorjeli pušači, tako da se nisu iznenadili kada je ona jednog dana na stol stavila vlastitu kutiju.

Počela je pušiti još kao tinejdžer. Isprva iz znatiželje, sve dok joj nije ušlo u naviku. I, eventualno, u potrebu.

S 36 godina došla je u situaciju da puši i do 40 cigareta dnevno, što znači da u prosjeku zapali svake 24 minute.

„Pušila sam kroz cijeli dan, to nije bilo samo zbog kave ili poslije ručka. Cigareta je konstantno bila u ruci“, kaže Marta.

Pokušala je prestati pušiti. Prvi puta neuspješno, no drugi je puta uspjela i to uz pomoć bezdimnih proizvoda. Napokon je pobjegla iz štetnog oblaka dima, no zdravstveni problemi su je ponovno vratili cigaretama u kojima je, kaže, nalazila neku vrstu utjehe. Ovog proljeća je putem društvenih mreža saznala za program prestanka pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda Biram bez dima od udruge CROHM. Prijavila se kako bi sebi i svima u svojoj okolini dokazala da može smanjiti s pušenjem. Možda čak i prestati.

„Dan prije prvog sastanka kupila sam zadnju kutiju cigareta. Nakon toga sam još povremeno par puta zapalila, no to se više ne može mjeriti s količinom koju sam konzumirala prije ulaska u program“, govori Marta koja je s 40 cigareta dnevno smanjila na 10 cigareta tjedno.

S bezdimnim proizvodima je, kaže, otkrila jednu novu slobodu. Kako ističe, za cigaretu je morala izdvojiti pet do sedam minuta za konzumaciju, dok joj je sada dovoljno nekoliko sekundi da zadovolji svoju količinu nikotina.

„Nisam ograničena ni s vremenom ni prostorom, i tu je ta sloboda“, zaključuje Marta.

Loading...